Naar inhoud

Zorgtoeslag - Kinderen met autismespectrumstoornis (ASS)

SCHRIFTELIJKE VRAAG (nr. 396) van VERA JANS aan HILDE CREVITS, VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN. 8 februari 2023

VERA JANS

De zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte maakt deel uit van het Groeipakket. Een kind met een handicap of aandoening kan boven op het basisbedrag een toeslag krijgen. Dat bedrag is afhankelijk van de mate waarin de specifieke ondersteuningsbehoefte gevolgen heeft voor het kind zelf en voor het gezin. De diagnose autisme geeft om die reden niet meteen recht op de zorgtoeslag.

Kinderen met ASS zijn een van de doelgroepen waarbij de evaluatie van de zorgnood sneller en voor een langere termijn uitgevoerd wordt.

  1. Hoeveel kinderen met een autismespectrumstoornis kregen een zorgtoeslag in 2019, in 2020, in 2021 en in 2022, opgedeeld per provincie? Zijn er bijzondere evoluties op te merken?

  2. Wat is de leeftijdsverdeling van het aantal kinderen met de diagnose autisme die een zorgtoeslag kregen in 2019, in 2020, in 2021 en in 2022?

  3. Wat is de verdeling naar geslacht van het aantal kinderen met de diagnose autisme die een zorgtoeslag kregen in 2019, in 2020, in 2021 en in 2022?

  4. Wat is het totaal uitgekeerde bedrag aan toegekende zorgtoeslagen voor kinderen met de diagnose autisme in 2019, in 2020, in 2021 en in 2022?

  5. Wat zijn de eerste effecten van de versnelde evaluatieprocedure voor kinderen met ASS? Hoe evalueert de minister de eerste resultaten?

HILDE CREVITS

1-4.De diagnose die aanleiding geeft tot de vraag naar zorgtoeslag wordt wel aangeleverd in de aanvraag, maar evenwel niet gestructureerd geregistreerd. Een eenduidige rapportering is daarom momenteel nog niet mogelijk. Om dit wel te kunnen voorzien zal Opgroeien:

  • Nog voor de zomer 2023 een gedigitaliseerd evaluatieformulier in gebruik nemen, waarbij - op een nog vrij generiek niveau - diagnoses zullen geregistreerd worden door de evaluerend artsen.

  • In een volgende fase toewerken naar een meer verfijnde registratie op kindniveau, zodat we ook meer inhoudelijk kunnen rapporteren over de link tussen diagnose, evaluatie en beslissing.

5. De clusterprocedure wordt toegepast voor specifieke aandoeningen, waarvan het verloop voorspelbaar en stabiel is gedurende langere tijd en waar dus een gemiddelde ondersteuningsbehoefte voor kan vastgesteld worden. We kunnen deze procedure niet evalueren specifiek voor kinderen met ASS, maar dit vormt wel de grootste groep binnen de kinderen waarvoor deze procedure wordt toegepast.

De eerste effecten van de clusterprocedure worden intussen zichtbaar. Deze procedure heeft zonder twijfel een positief effect op de snelheid waarmee de aanvragen kunnen behandeld worden. Enerzijds krijgen gezinnen voor wie de vereenvoudigde procedure kan worden toegepast snel een antwoord op hun aanvraag, en dat voor een langere tijd (vaak tot de leeftijd van 21 jaar).

Anderzijds zorgen we er op die manier ook voor dat de evaluerend artsen in de standaardprocedure minder aanvragen moeten verwerken en dus dat de wachttijd voor alle gezinnen daalt. Op dit ogenblik worden aanvragen, ingediend sinds 1 oktober, op het ogenblik dat ze volledig zijn, binnen de 3 maanden behandeld.

Het is nog te vroeg om andere effecten grondig te kunnen inschatten en evalueren.