Naar inhoud

Ste-Geneviève-de-Bastican: een kerk omgebouwd tot accommodatie voor gehandicapten

12 appartementen gebouwd in de dorpskerk: Hébergement adapté et supervisé des Chenaux heeft meer dan 10 jaar aan dit project gewerkt.

In plaats van te kiezen voor een nieuw gebouw, kozen ze ervoor om de kerk te renoveren nadat deze was gekocht door het parochiebestuur. De structuur van de kerk, zonder centrale balk, maakt het gemakkelijker om het interieur te renoveren, wat leidde tot de beslissing om dit erfgoed te behouden," legt Cindy Champagne, coördinator van HAS des Chenaux, uit.

De twaalf huurders van de flats hebben verschillende lichamelijke en geestelijke handicaps. Een van hen, David Trottier-Comeau, kijkt uit naar deze kans, die hem meer autonomie, een eigen huis en de kans om zelfstandig te wonen zal geven. Door zijn gehoor- en visuele beperkingen kan hij niet alleen wonen.

Het is een opluchting voor Davids moeder om te zien dat haar zoon onder toezicht kan wonen in hetzelfde dorp als zijn familie. Ze waardeert de wetenschap dat er goed voor hem gezorgd wordt en dat hij veilig is, gezien zijn hoge leeftijd en die van zijn vader. L'hébergement adapté et supervisé des Chenaux is ook van plan om een tiental mensen in dienst te nemen die onder andere voor de bewoners moeten zorgen.

De totale kosten voor de verbouwing van de kerk zijn nog niet bekend gemaakt, omdat het project nog steeds wacht op officiële goedkeuring van de Société d'habitation du Québec. Pierre Marcotte, voorzitter van Constructions Dumar, is echter vastbesloten om zo snel mogelijk met de werkzaamheden te beginnen. De oplevering staat gepland voor december 2024.