Naar inhoud

Het verhaal van Dominiek Porreye

Dominiek Porreye, op de leeftijd van 58, ervaart een verstandelijke beperking en leeft volledig zelfstandig in het Begijnhof in Gent, met ondersteuning van zijn assistenten en sociale kring.

Dit is een aanzienlijke verandering, want gedurende een lange periode woonde Dominiek in een voorziening, maar daar voelde hij zich niet op zijn plek.

Het was de ontmoeting met wijlen Jan-Jan Sabbe die Dominiek in staat stelde om de stap te zetten naar volledig zelfstandig wonen. Dit markeerde het begin van zijn onafhankelijkheid, aldus Dominiek.

"Ik voelde me ongemakkelijk in de instelling."

"Tijdens een congres in Brugge heb ik Jan-Jan Sabbe ontmoet. Het ging over persoonlijke assistentie en inclusie. Het werken met een budget om assistenten aan te werven was toen nog in de testfase en nog niet beschikbaar voor mensen met een verstandelijke beperking."

"Ik raakte aan de praat met Jan-Jan en vertelde hem over mijn ontevredenheid in de voorziening waar ik verbleef. Daar waren verschillende redenen voor. Bijvoorbeeld, we hadden geen zeggenschap over ons eten of wanneer we gingen slapen. Dat wilde ik wel. Ik snakte naar vrijheid."

"Ook na het congres bleven we elkaar regelmatig zien; op zondag deelden we een éclairke. Die zondagen mis ik nog steeds; Jan-Jan was voor mij van groot belang, ik beschouwde hem als een broer. Tijdens vele gesprekken sloten we een overeenkomst: binnen 2 jaar zou Jan-Jan me helpen om uit de voorziening te stappen. Het duurde zelfs niet zo lang."

"Jan-Jan heeft een netwerk om me heen opgebouwd en heeft geholpen bij het aannemen van persoonlijke assistenten. Hij heeft dus aanzienlijk bijgedragen aan mijn zelfstandige leven. Dankzij zijn aanmoediging ben ik zelfstandig gaan wonen."

"Opkomen voor onze rechten"

"Ik zet me in voor de rechten van mensen met een beperking. Zo ben ik betrokken bij diverse organisaties die deze rechten vertegenwoordigen, zoals Grip vzw, Onze Nieuwe Toekomst vzw en de adviesraad van de stad Gent. En met trots ben ik ook ambassadeur bij Onafhankelijk Leven vzw. Ik zou iedereen met een beperking aanraden om op te komen voor hun rechten."

"Normaliseren van gesprekken over relaties en seksualiteit"

"Sinds vorig jaar werkt Dominiek, samen met zijn assistenten, aan een lesprogramma over relaties en seksualiteit voor mensen met een beperking. Dit onderwerp houdt Dominiek al meer dan 30 jaar bezig. Hij heeft lang gedroomd van het ontwikkelen van een educatief programma rond dit thema. Met de ondersteuning van Samen aan Zet (Stad Gent) en Onafhankelijk Leven is deze droom werkelijkheid geworden."

"In de instelling werd seksualiteit en relaties nooit besproken. Terwijl iedereen behoefte heeft aan vriendschap en genegenheid. Ik ben blij dat ik, samen met mijn assistenten, nu andere mensen met een handicap kan begeleiden op dit gebied."

"Ik hoop stiekem dat het lesprogramma nog meer geïntegreerd wordt in universiteiten en hogescholen. Studenten die later werken als begeleiders of opvoeders en in contact komen met mensen met een handicap, hebben er alle baat bij om dit thema al tijdens hun studie aan te pakken."

Voor meer informatie klik hier