Naar inhoud

EU-lidstaten hebben overeenstemming bereikt over de implementatie van een Europese gehandicaptenkaar

Tijdens een bijeenkomst in Brussel hebben de ministers van Sociale Zaken van de Europese Unie overeenstemming bereikt over de invoering van een Europese kaart voor personen met een beperking. Daarnaast streven ze naar verbetering van de specifieke parkeer

De 'European Disability Card' is bedoeld als een erkenningsbewijs voor een handicap dat geldig is in de hele Europese Unie. Het doel van de kaart is om te verzekeren dat mensen met een handicap in andere lidstaten dezelfde rechten hebben als lokale inwoners met een beperking.

Deze rechten omvatten onder andere gereduceerde toegangsprijzen, voorrangstoegang, assistentie of andere privileges die van toepassing kunnen zijn bij pretparken, culturele evenementen, sportfaciliteiten, en in het openbaar vervoer.

Eurocommissaris voor Gelijkheid, Helena Dalli, benadrukt dat mensen met een beperking vaak obstakels ondervinden in andere lidstaten vanwege verschillen in de erkenning van hun status. De kaart is bedoeld om hun mobiliteit binnen de EU te vergemakkelijken, verklaarde ze na de bijeenkomst.

De Europese gehandicaptenkaart is bedoeld voor kortetermijnreizen (minder dan drie maanden), hoewel lidstaten ervoor kunnen kiezen om deze maatregelen ook toe te passen voor langere verblijven. De lidstaten zullen zowel fysieke als digitale kaarten uitgeven, mogelijk met een QR-code om fraude te voorkomen.

Daarnaast hebben de ministers afgesproken om de bestaande vrijwillige Europese parkeerkaart voor mensen met een handicap te verbeteren. Deze nieuwe uniforme kaart zal vijf jaar na de implementatie van de richtlijn de bestaande parkeerkaarten voor grensoverschrijdend reizen vervangen en gelijke parkeerrechten in de hele EU waarborgen.

De lidstaten moeten nog onderhandelingen starten met het Europees Parlement over de richtlijn, waarvan wordt verwacht dat het Parlement begin 2024 zijn standpunt zal vaststellen.

Voor meer informatie klik hier