Naar inhoud

AViQ: Praten over je handicap bij het zoeken naar een baan?

Volgens het AViQ is het nodig om over iemands handicap te praten, maar moet dat op de juiste manier gebeuren, op het juiste moment en met de juiste persoon.

1e mogelijke geval: Het bedrijf publiceert een aanbod dat gereserveerd is voor mensen met een handicap of het bedrijf geeft aan dat mensen met speciale behoeften welkom zijn.

In dit geval moet u volgens de AViQ niet aarzelen om over uw handicap te praten met uw toekomstige werkgever, toekomstige manager, enz. Om erachter te komen hoe je erover kunt praten, lees je het artikel verder.

Het 2e geval: Het bedrijf publiceert een personeelsadvertentie zonder te vermelden dat deze openstaat voor mensen met een handicap.

Volgens de AViQ moet je het over je handicap hebben, maar niet te snel, d.w.z. vermijd het om erover te praten tijdens het eerste contact of in je sollicitatiebrief... Waarom? Dit voorkomt dat de werkgever een beeld van je krijgt voordat hij je ontmoet en je situatie kan "uitleggen".

Als je echter wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en je maakt je zorgen over de toegankelijkheid van de structuur of als je specifieke apparatuur moet meebrengen, dan moet je inderdaad vóór dit gesprek met je toekomstige werkgever over je handicap praten.

Zo niet, dan kun je wachten tot je eerst de interesse en het vertrouwen van de recruiter hebt gewonnen. Zodra je voelt dat de werkgever bijzondere belangstelling voor je heeft, kun je je specifieke behoeften en/of vragen over de haalbaarheid van bepaalde taken specificeren.

Opmerking: als je denkt dat je handicap geen gevolgen zal hebben voor de taken die je zult krijgen, dan is het misschien niet nodig om er met de recruiter over te praten.

Hoe praat je erover?

Je moet de recruiter vertrouwen inboezemen, d.w.z. bewijzen dat je handicap geen (of zeer weinig) invloed zal hebben op je werk en dat je over de vaardigheden beschikt om goed bij het bedrijf te passen. Je kunt zelfs proberen van je handicap je grootste troef te maken. Als uw handicap u bijvoorbeeld een bijzondere manier van werken, concentratievermogen of motivatie heeft gegeven die ongewoon is, breng dat dan naar voren.

Als u zich bewust bent van uw fysieke mogelijkheden en de taken die u kunnen worden toevertrouwd, aarzel dan niet om te praten over de verschillende situaties/opdrachten die u moet vermijden, de voorzorgsmaatregelen die u moet nemen, de oplossingen die u kunt brengen, enz.

Bron: AViQ