Naar inhoud

La Locanda Dei Girasoli

Dineren in Rome in een speciaal restaurant

Locanda dei Girasoli is een Italiaans restaurant dat wordt bemand door mensen met het downsyndroom. Het bevindt zich op Via dei Sulpici 117/H. Het vereist enige inspanning om het restaurant te bereiken, aangezien de bestrating slecht is en de straat niet recht loopt. Op sommige plaatsen verandert de straatnaam plotseling, waardoor het gemakkelijk is om te verdwalen. Kortom, het is handiger om met de auto te gaan in plaats van de metrolijn A te nemen, omdat je dan een lange wandeling moet maken. 

Het restaurant opende zijn deuren in het jaar 2000 en heeft sindsdien altijd mensen met downsyndroom in dienst gehad. Gedurende de eerste vijf jaar werd het restaurant beheerd door twee families. Na die periode raakte het restaurant echter in financiële problemen en moest het zijn activiteiten stopzetten. Ongeveer vijf jaar geleden werd er een doorstart gemaakt, maar de families zijn niet langer betrokken bij het management. Het consortium SINTISI heeft nu de leiding.

In totaal werken er tien personen met een verstandelijke beperking in het restaurant, waarvan negen het downsyndroom hebben en één autistisch is. Er zijn twee vrouwen en acht jonge mannen. De vrouwen zijn verantwoordelijk voor de afwas en helpen bij het inrichten van de tafels. De jonge mannen helpen bij het bedienen van de gasten. Een voorbeeld hiervan is Francesco, die de gasten voorziet van wijn.

Voor meer informatie klik hier.
Voor toegang tot de website van het restaurant (in het Italiaans) klik hier.