Naar inhoud

Beth, een model met het syndroom van Down, schittert op de Fashion Week en zet zich in voor een vera

Beth Matthews liep op vrijdagavond in twee verschillende kledingstijlen met trots op de catwalk van de London Fashion Week.

De 23-jarige Britse wil als model duidelijk maken dat het leven van iemand met het syndroom van Down in essentie hetzelfde is als dat van anderen. Ze streeft ernaar het stereotype in de modewereld te doorbreken en "het gezicht van de mode te veranderen."

Betreden van de 'runway' van de London Fashion Week is geen eenvoudige taak. Deze jaarlijkse kledingbeurs, met meer dan 250 ontwerpers, trekt wereldwijd invloedrijke persoonlijkheden uit de modewereld aan. Als model op dit platform de creaties van gerenommeerde kledingontwerpers mag dragen, kun je zeker zeggen dat je het goed voor elkaar hebt.

Beth Matthews, afkomstig uit de Britse stad Swansea, is zich terdege bewust van de zeldzaamheid van deze kans. Ze deelde met de Britse omroep BBC haar opwinding over het feit dat ze de kans kreeg om te schitteren op een van de meest bekende catwalks ter wereld. Op vrijdag was het eindelijk zover; namens het modemerk Goose Island liep ze met trots in twee verschillende outfits.

Het is uitzonderlijk dat een model met het syndroom van Down de kans krijgt om te schitteren op zo'n groot podium. Toch willen Beth en haar moeder, Fiona, benadrukken dat ze niet willen dat mensen haar als "bijzonder" beschouwen. Fiona benadrukt dat het leven van Beth in wezen niet verschilt van dat van de meeste mensen, en Beth streeft ernaar deze boodschap over te brengen. Fiona merkt op dat Beth even hard werkt als andere modellen en dezelfde beloning krijgt, maar toch hoort ze vaak vertederde uitroepen vanuit het publiek tijdens haar optredens op de catwalk.

Hoewel Fiona en Beth geloven dat ze de perceptie van mensen met het syndroom van Down niet direct kunnen veranderen, hopen ze wel dat ze de wereld een beetje kunnen verbeteren. Fiona benadrukt het belang van het stoppen met negatieve boodschappen van medische professionals bij de geboorte van kinderen met het syndroom van Down en pleit voor gelijke rechten voor iedereen om het beste leven te leiden, ongeacht hun achtergrond.

Beth streeft ernaar om mensen te inspireren met haar modellenwerk en ze heeft sinds vorig jaar een contract bij Zebedee, een modellenbureau dat inclusie hoog in het vaandel heeft staan en mensen met een handicap vertegenwoordigt.

Haar moeder is uiterst trots op Beth en benadrukt dat Beth mensen laat geloven dat hun kinderen alles kunnen bereiken, wat haar kippenvel bezorgt.

Voor meer informatie klik hier