Naar inhoud

Simona Atzori, Italië, 1974

Simona Atzori is een Italiaanse danseres en schilderes.

Simona Atzori is zonder armen geboren en gebruikt haar voeten om te creëren. Op jonge leeftijd werden haar protheses aangeboden, maar die wees ze al snel af, omdat ze die erg zwaar en onpraktisch vond en het veel gemakkelijker voor haar was om haar eigen voeten te gebruiken om taken uit te voeren.

Ze begon op vierjarige leeftijd te schilderen en haar talent werd al snel opgemerkt. Een bepalend moment in haar vroege carrière was een audiëntie bij paus Johannes Paulus II, waarbij ze hem een portret van de Heilige Vader aanbood.

In 1996 begon ze haar studie aan de University of Western Ontario in Canada. Haar opleiding beeldende kunst stelde haar in staat de twee passies in haar leven, schilderen en dans, te combineren en ze studeerde cum laude af in 2001.

In 2006 gaf Simona een dansvoorstelling tijdens de openingsceremonie van de Paralympische Spelen in Turijn.

De laatste jaren is Simona geassocieerd met het Pescara Dance Festival. Tijdens dit evenement wordt de naar haar genoemde Atzori prijs uitgereikt aan dansers en choreografen. Momenteel blijft ze optreden en haar werk tentoonstellen over de hele wereld.