Naar inhoud

Een schaakspel voor slechtzienden!

Een innovatief schaakbord voor blinden en slechtzienden.

Jean-Luc Gamba, een schaakliefhebber uit Toulon, heeft een innovatief schaakbord ontworpen om slechtziende en blinde mensen te integreren. Er zijn meer dan 207.000 visueel gehandicapten en 1,5 miljoen slechtzienden in Frankrijk. De meesten van hen worden nog steeds vaak gemarginaliseerd. Het was dan ook met een inclusieve geest dat Jean-Luc Gamba aangepaste schaakborden wilde ontwikkelen om deze mensen van het spel te laten genieten.

Dit avontuur begon in 2017 met het aanvragen van een patent voor een oprolbaar schaakbord met magneten. Geconfronteerd met het gebrek aan ontwikkelingen op het gebied van aangepaste schaakborden, begon Jean-Luc aan een nieuw project. Met de hulp van slechtzienden, plexiglas en lasersnijtechnologieën moet in 2019 een eerste prototype van het schaakbord het daglicht zien.

Dit individuele initiatief is uitgegroeid tot een samenwerking met ISEN (École des Ingénieurs Numériques) en de steun van TVT (steun voor innovatie) om in 2023 een verbeterde versie met spraakbesturing te ontwerpen. Met dit in gedachten wil Jean-Luc Gamba dit schaakbord educatief maken en hoopt hij functies zoals tactiele geolocatie en stukherkenning in te bouwen.

Bron : hier