Naar inhoud

Een op de twee visueel gehandicapten is werkloos

Het zoeken naar een baan met een visuele beperking wordt bemoeilijkt door vooroordelen van recruiters en het gebrek aan toegankelijkheid van online platforms, wat het zoeken nog moeilijker maakt.

Céline Bœuf is visueel gehandicapt en vertelt over haar moeilijke zoektocht naar een baan nadat ze 80 cv's had opgestuurd, slechts 13 reacties kreeg en zeer weinig sollicitatiegesprekken. Na een jaar vond ze eindelijk een baan als bibliothecaresse dankzij de Vereniging Valentin Haüy. In 2023 blijft de toegang tot werk voor visueel gehandicapten moeilijk, met 50% werklozen, nog verergerd door de Covid-crisis.

Uit het onderzoek van Homère blijkt dat 70% van de visueel gehandicapten vreest voor het verlies of de afwezigheid van een baan. De obstakels beginnen al op school, met problemen om toegang te krijgen tot schoolboeken. Het zoeken naar een baan wordt bemoeilijkt door websites die niet erg toegankelijk zijn (slechts 3% is toegankelijk), interfaces die niet zijn aangepast en de lastige vraag of ze hun handicap wel of niet op hun CV moeten vermelden. Recruiters, die soms onthutst zijn, kunnen hierop gewezen worden tijdens sollicitatiegesprekken, waardoor vooroordelen afgebouwd kunnen worden en de vaardigheden van sollicitanten met een visuele beperking benadrukt kunnen worden.

Bron hier.